Михаил Минчев, Манхайм

По мои впечатления Манхайм е град, който, изключвайки крайните квартали, доста се отличава от представите за западноевропейска подреденост. Това се дължи предимно на голямата част турци и други балкански субекти, които са плъзнали в града и са окупирали централните части (района около гарата и половината център). Като цяло в града не се случва толкова много, липсват концерти на някви известни изпълнители, няма футболен отбор в бундеслигата и други такива потенциални източници на забавление…

Възможностите за Unterkunft, бих казал, са прекрасни (в сравнение с други места в Германия). Трябва само относително рано да се ориентираш и да започнеш с търсенето.

Wasserturm (водната кула) в Манхайм

WG-та съществуват под две форми: частни наемодатели и общежития (на унито). И в двата случая делиш общи помещения в апартамент или нещо подобно с други студенти (тоалетна, кухня, баня…), но си имаш собствена стая (която в общия случай си заключваш).

В Манхайм мобилността е ок – с колело е супер, градският транспорт също е добре, работи до полунощ, с малки изключения и до по-късно. Паркирането в центъра е кът, ако става дума за кола.

Относно финансирането, има доста възможности да работиш самостоятелно или назначен някъде.  Почасови работи има и от двата вида – ако си основеш една малка фирма ще можеш да ставаш подизпълнител на разни задачи, иначе можеш като HiWi за 400 евро базис да си намериш също нещо, я в библиотека, я в някоя пекарна и т.н. Има също фирми, в които също можеш да работиш редовно.

След някой друг семестър можеш да превключиш на Werkstudent и да работиш за някоя от не малкото фирми наоколо по някой друг ден в седмицата. Практики лятото не бих казал, че има много, но Франкфурт и Щутгарт също са наблизо и има немалко Пендлери, които пътуват за да работят там. В дългосрочен план не бих казал, че Манхайм предлага толкова много възможности за развитие, по добре е в по-голям град.

Начинът на преподаване зависи много от това, какво искаш да учиш. Учебните групи общо взето не са малки, контактът с професорите на масовите лекции е 0граничен, упражненията ги водят студенти и докторанти. В последните семестри може да се говори за контакти с някого, ако се специализираш в някаква област и имаш допирни точки с доцентите освен самата лекция. Няма задължително присъствие в голямата част от курсовете.

Leave a Reply