Архитектура, Щутгарт

За мен архитектурата е не само специалност, която човек избира да следва, защото обича да рисува и е добър по математика. Рисуването служи за представяне на идеите, а математиката се използва в точните изчисления на конструкциите. Архитектурата е много по-сложна наука, в основата на която стои планирането на пространството. Проектирането на една сграда например не се ограничава само в изготвяне на чертежи и евентуалното й построяване. Много по-важно е намирането на подходящ концепт, създаването на търсена атмосфера, целият мисловен процес как една сграда трябва да функционира и какво послание оставя.

През зимата и в Щутгарт има коледни пазари

От един архитект се изисква не само намирането на подходяща форма за дадената “задача”, но и социални и комуникативни компетентности. От една страна работата в екип е основополагаща в тази сфера, от друга се изисква социална адекватност, запознатост с действителността, текущите проблеми в общественото и политическо пространство, търсене на решения чрез промяна в пространствената структура. Архитектът не стои сам пред компютъра, създаващ изкуство, което другите не разбират, той работи с хора, създава пространство за хората.

Следвам архитектура в Уни Щутгарт, който се води един от най-добрите университети за архитектура в Германия. Разбира се, добрата подготовка на студентите се отразява и на пазара за архитекти – Баден Вюртемберг “бълва” най-много архитекти на година, сътветно намирането на работа тук е по-трудно. По статистики уж 80 процента след завършването на образованието си се занимавали с нещо друго.

Избрах този университет, защото предлага добри условия за комуникация между студентите – имаме работни стаи за чертане и правене на макети, както и компютърна зала, като на компютрите са инсталирани всички програми, които са ни от полза. По проектите работим с архитекти, които са на хонорар в университета, професорите ги виждаме на лекции и два-три пъти през семестъра по време на презентациите. Някои проекти са по-технически насочени, някои изискват повече “креативност”, зависи от института. Първите две години се води Grundstudium, след това избираме сами проектите, в които да участваме, и семинарите, които да посещаваме. Шестият семестър е интернационален – имаме избор между практика в чужбина (извън Германия), следване в друг университет в чужбина за един семестър или работа по интернационален проект в Германия. Бакалавърът в Уни Щутгарт е четири години, за магистърът все още е спорно дали да е два или четири семестъра.

Самият град е сравнително малък, около петстотин хиляди души, столица на провинцията и културен център – винаги се намират културни мероприятия, които да бъдат посетени.

Прочети още за специалността Архитектура тук .

0 Replies to “Архитектура, Щутгарт”

  1. Здравей,аз съм ученичка в гимназия по строителство,архитектура и геодезия,искам да кандидатствам в немски университет със същата специалност,но не знам как и какво ще ми е нужно,за да кандидатствам в такъв университет,какви са таксите,можеш ли да ми дадеш по-обстойна информация?
    Благодаря ти предварително!!!

    1. Здравей, ако почетеш повече статии в сайта, ще добиеш начална представа за начина на кандидатстване и за цената на живот в Германия. Ако имаш по-конкретни въпроси, можеш да пишеш и в групата ни: https://www.facebook.com/groups/256788891047529/

Leave a Reply