Инсбрук е петият по големина град в Австрия, разположен в подножието на Алпите и в непосредствена близост до границите на Германия и Италия. Въпреки че градът е известен най-вече като бижуто на Алпите, той предоставя и разнообразни възможности за качествено и достъпно висше образование. Инсбрук е известен като столицата на провинция Тирол, най – посещавания зимен курорт в областта. Освен с красивата си природа и възможностите за зимни спортове, градът е дом и на едни от престижните висши учебни заведения на територията на Австрия и Германия.

Първи впечатления от града

Първите ми впечатления от града и средата бяха изненадващи. Очакванията ми, които бяха сформирани от това което бях слушала и чела за страната, бяха за по затворено общество и преобладаващо австрийско и немско население. Все пак градът е сравнително малък и е на границата с Германия. Сега вече мога да кажа, че представите ми бяха напълно опровергани. Градът, въпреки своята вековна история и малка територия, кипи от живот и е разнообразен във всеки един аспект. Населението в по- голямата си част е съставено от млади хора, със различно културно наследство и широко скроени разбирания и виждания живота.

Природата и ИнсбрукThe Water World at Muttereralm, © Innsbruck Tourismus

Когато говорим за Инсбрук, не мога да не спомена и за уникалната природата сред която е разположен градът. Високи планини, бистри реки и езера, градски паркове и зелени площи предлагат множество места за отдих. Както във всеки един град в Австрия и тук чешмяната вода е питейна и вкусна. С право Австрия заема първите места в класациите за прилагането и поддържането на зелена политика. Тази политика се прилага във всеки един аспект от живота на обикновеният човек. Насърчаването за масово използване на велосипеди, като основно превозно средство е само един малък пример за множеството проекти ориентирани към по еко- ежедневие.

Спортът в Инсбрук

pistenabfahrt-mit-tempo--innsbruck-tourismus © Innsbruck TourismusКаране на ски, ски бягане, спускане с шейни, ледено катерене, ски турнета и много повече: Инсбрук и околните райони предлагат зимни спортове за всеки вкус. Жителите на провинция Тирол водят здравословен и много активен живот. По голямата част от тях прекарват свободното си време в планината особено през зимните месеци. Като една от многото инициативи за насърчаване на спортният дух в града, общината предлага възможността за закупуване на годишен билет, с които всеки желаещ има неограничен достъп до лифтовете, ски пистите, плувни басейни и т.н в районна на Тирол. В града също така има и много възможности за indoor activities, които са доста атрактивни през студените месеци.

Летните месеци също предлагат богат избор от различни активности. Катерене, плуване и колоездене, ходене, езда и голф: възможностите за спорт през лятото в Инсбрук и околните райони са почти неограничени. Разходка през алпийския пейзаж или изкачване на стръмни скали разкрива красивата природа по долината на река Ин. В околността има множество планински пътеки идеални за ежедневни разходки.

Инсбрук предлага и възможности за активен социален живот

Bar Centrale InnsbruckГрадът разполага с много и интересни заведения, които предлагат интернационална кухня и традиционната за страната бира. Баровете, малките семейни ресторанти, кафетата и сладкарниците допълват картината. За всички любители на танците, градът предлага и клубове с различен стил музика. Общината от друга страна се грижи всяка седмица да има различни събития особено през топлите месеци. Повечето от тях са напълно безплатни. Парковете и зелените площи също така са идеални за събиране с приятели, студена бира и игри на открито.

Българското общество в Инсбрук

Малко, след като пристигнах в града, разбрах колко много българи живеят и учат в Инсбрук. Повечето от тях са настоящи студенти, но има и доста хора, които след своето дипломиране са останали и са се установили в града. Facebook групата на българите в град Инсбрук включва 229 участници.

Университетите в града изненадват със своят интернационален характер и тясно специализирани програми

Един от най- старите университети в града, основан през далечната 1669 г., е University of Innsbruck – държавно учебно заведение със стари и затвърдени традиции в сферата на образованието, който предоставя безплатно и напълно достъпно за всеки желаещ образование. Богат набор от възможности, включващи разнообразни бакалавърски и магистърски програми на немски и английски език. Един от най – добрите университети в страната за икономически, хуманитарни и технически науки.

Другият известен и високо уважаван университет е Medical University of Innsbruck . Център за проучвания и иновации със стари и затвърдени традиции. Партнира си с болниците на територията на град Инсбрук, които са се доказали като едни от най – добрите и реномирани заведения в страната. Университетът първоначално е бил част от University of Innsbruck, но през 2002 г. се отделя като самостоятелно заведение. Известен е със практическото и техническо обучение, което предлага на студентите си.

Университетът, който аз избрах за своята магистърска програма е – Management Center of Innsbruck (MCI). Макар и сравнително млад (основан едва през 1995 г.), този университет вече е успял да се наложи като един от уважаваните и престижни учебни заведения сред бизнес средите в Австрия и Германия. Със своята силно изявена практическа насоченост и алтернативни методи на обучение, университетът предлага специализирани бакалавърски и магистърски програми в сферата на икономическите и технически науки отново на немски и английски език. Университетът предоставя разнообразна интернационална среда и е известен със подчертано силния си социален характер, подпомагащ добрата комуникация между студенти и учители

Възможностите за професионално развитие за студентите са много, поради това, че университетът поддържа тесни отношения с наложили се мултинационални компании в Европа и по света. Не на последно място е и фактът, че преподавателите са подбрани мениджъри, предприемачи и специалисти работещи в сферата на бизнеса. Модерна и високо технологична среда, която позволява на студентите да се обучават в атмосфера много близка до тази на бизнес средата. Университетът е със смесен характер, не изцяло държавен – образованието не е безплатно, и не изцяло частен – партнира си с University of Innsbruck в много отношения. Лично за мен, горе изброените фактори бяха решаващи в избора ми на университет и програма.

Като заключение: мога само да кажа, че до момента времето прекарано в града, е било изпълнено с много емоции и различни преживявания, които определено си заслужават всички положени усилия.

Мони Кирилова