Какво е Studienkolleg и за какво служи?

studienkolleg
От Studienkolleg се нуждаят главно хора без сертификат, доказващ владеенето на немски език – Колегът им предлага възможностta да си изкарат такъв в Германия. Ако вече имате нужното ниво по немски, не ви трябва да посещавате Studienkolleg. Студенти от страни, които не са членки на ЕС, понякога са принудени да преминат през Studienkolleg, тъй като дипломите им не са признати в Германия. След като изкарат два успешно завършени семестъра, те се явяват на FSP (Festellungsprüfung), който изпълнява ролята на нашата матура (но върху всичко изучено по всеки предмет). Studienkolleg-ът се води един вид подготвително училище преди самото уни.

Ние, гражданите на ЕС, имаме възможност да караме само един курс (езиков курс) в рамките на един семестър (DSH-Vorbereitungskurs), вместо целия Studienkolleg със своите 2 семестъра. Накрая на този езиков курс се полага изпит (DSH-Prüfung), след което получаваме сертификат, с който можем да кандидатстваме в университетите. DSH-сертификатът се приема, доколкото знам, във всяко едно уни, но трябва да е DSH 2 или DSH 3 (най-ниското е 1, а най-високото е 3). В DSH-курса се изучава само немски усилено и се подготвят кандидатите за предстоящия изпит. Другите курсове в Studienkolleg (тези, които траят два семестъра) са M-Kurs, T-Kurs, G-Kurs, W-Kurs, а някъде може да има и други. В тях освен немски се изучават и други предмети на училищно ниво, това, което сме учили и в българските училища, само че на немски. Те се посещават главно от хора от страни не-членки на ЕС, но също така и от хора от ЕС (за тях това е личен избор).3
Studienkolleg-ът, за който мога да ви разкажа от личен опит, се намира в Хале (Halle an der Saale; Sachsen-Anhalt). Там съм посещавала DSH-Kurs, който изкарах в рамките на 3 месеца. След като си подадох документите, получих писмо, че ще се проведе приемен изпит (Aufnahmetest) на 21 август, поради многото кандидатстващи и малкото места. Изпитът беше лесен – от типа на Lückentext, където началото на думата е дадено и трябва да се напишат накрая само липсващите букви. Но съм чувала, че приемният изпит е различен на другите места. За тези, които не бяха приети в нито един от курсовете, се прави друг курс (Vorkurs), който се заплаща и то не малко (около 550 евро) и в този курс желаещите биват подготвяни за предстоящия Studienkolleg. Както казах, DSH-курсът продължи 3 месеца, в които ни подготвяха за идващия изпит, състоящ се от четене с разбиране, слушане с разбиране, тема за писане (Grafikbeschreibung) и граматични упражнения. Устен изпит няма! Оценката за устния изпит се взема от участието ви в часовете. Оценяването е в проценти (над 68% е за DSH 2; над 84% – DSH 3). Няколко седмици по-късно излизат резултатите и още няколко седмици и самият сертификат.
Горе-долу това представлява Studienkolleg-ът и курсовете в него. Информация за други студиенколежи нямам, но съм чувала, че понякога има разлика в курсовете и изпитите.

Радостина Владимирова

Още статии на тази тема:

Валери Пенчев, DSH във Франкфурт

0 Replies to “Подготвителна година”

 1. Какви са цените за един подготвителен семестър ?

  1. Здравей, цената на подготвителен семестър обикновено е точно толкова, колкото при всички останали специалности – ако се чудиш за конкретен университет, провери Semesterbeitrag на сайта на университета. поздрави!

 2. Здравейте!
  Тази година съм в 12 клас. След като завърша искам да кандидатствам в Германия, но немския език ми е на по-ниско ниво и нямам немска диплома. Кои университети във Франкфурт има такъв DSH курс. Какви са изискванията да кандидатстваш и какви са сроковете?

 3. Какви са изискванията, за да започна такъв курс? С B1 ще мога ли ?

  1. Здравей, Боян!
   Различните колежи имат различни изисквания. Може да разгледаш сайтовете им или да се свържеш с тях по имейл.
   Поздрави!

 4. Здравейте!!!
  Синът ми завършва 12 клас и ще кандидатсва в Германия, след това. Учи езика в Гьоте, но ще успее да вземе ниво до А2. Много по трудно е с това ниво, но ще кандидатсва в Университети ( които са малко ) в които приемат с А2. Като е задължително с подготвителна година за език. Какви са ни шансовете според Вас? И има ли такива Унита около Дрезден. Халле, Лайпциг или околностите?
  Благодаря, предварително!!!!!

 5. Ще кандидатствам в Мюнхен. Имам сертификат за B1 на немски. До края на годината ще мога да взема максимум B2.

  1. Какви са вариантите ми за подготвителна година?
  2. Мога ли да карам само някакъв курс за DSH?
  3. Водя ли се със статут на студент по време на подготвителния курс?
  4. Колко време ще ми продължи курса, при положение, че ще съм със сертификат B2 на Goethe?

 6. Здравейте, бих искала да попитам дали след полагане на DSH- изпита и изчакване на сертификата ще имам достатъчно време да кандидатствам за първия си зимен семестър. 🙂

Leave a Reply