TMS е изпит, който към днешна дата 21 университета в Германия признават при кандидатстване медицина и 15 – при кандидатстване стоматология. В зависимост от постигнатия резултат той носи допълнително точки към бала от дипломата, с което и увеличава възможността за прием. Точният брой точки, който бихте получили, зависи също и от университета, в който кандидатствате.

images

Особености

  • Изпитът може да се полага само веднъж в сравнение с австрийския EMS, но пък с изключение на университета Хайделберг, не е задължителен при кандидатстване
  • Не се изискват конкретни знания, а по-скоро се търси логическо мислене, възможност за разбиране на сложни природо-научни текстове, за концентрация, пространствено мислене и не на последно място издържане на стрес
  • Важи само две години
  • Резултатът не е действителният математически процент, който сте постигнали, а се изчислява спрямо резултата на най-добрия явил се. Т.е. ако най-добрият има 50%, а Вие имате 45%, сте сред най-добрите. 😉
  • Да, човек може да се подготви! 😉

Подготовка

На страницата на MedGurus във Facebook хора, които вече са се явили, предлагат своите помагала, които по този начин също излизат на по-ниска цена. В групата помощ при кандидатстване в Германия и Австрия също се публикуват книжки на изданието втора употреба.MedGurus организират и курсове за подготовка в Германия, на които се споделят стратегии и се правят упражнения.

С наближаване на изпита на сайта си MedGurus публикуват също и задачи към отделните модули, които се решават онлайн. Главното предимство е, че можете да сравните собствения си резултат с този на останалите, които правят онлайн задачите.MedGurus е организация от студенти, които публикуват материали за подготовка за TMS, EMS и MedAT. От тази година вече има отделна книжка за всеки от модулите на теста. Може да си ги поръчате от Amazon, като можете да си купите както по-ново, така и по-старо издание. Разлика в съдържанието почти няма, така че, закупувайки версия от предишни години, спестявате пари, което не е за сметка на качеството.TMS-Buchreihe-line-up2

  • Издателство STARK 

Те предлагат само една книжка, където са описани добри стратегии за всеки един модул. За жалост обаче упражненията са много малко.

Срещу 50 евро получавате огромен набор от задачи от всеки един от модулите. Въпреки че може би не са чак толкова добре разработени като тези на MedGurus, предимството е, че са наистина много. Банковият превод обаче е сравнително скъп, така че това също трябва да се вземе под внимание.

  • Präpkurs TMS präpkurs

В Amazon също се предлагат и тези книжки за четири модула от изпита в комплект. Аз не съм ги ползвала, но съм чувала, че нивото е доста по-ниско в сравнение с това на истинския изпит.

  • TMS пробни изпити

Нещо, което аз за съжаление нямах възможност да направя, но определно мисля, че би било изключително полезно, е пробен изпит. Това дава представа как действително протичат нещата в деня на истинския тест, което със сигурност дава някаква допълнителна увереност.

Регистрация за изпита

Регистрацията става на сайта на универистета Heidelberg, като едва след превеждайки таксата от 73 евро, можете да си изберете град, в който да положите изпита. От тази гледна точка е добре да се регистрирате по-рано, за да гарантирате, че ще има свободно място в града, който желаете. При избирането на град вземете предвид и местоположението на залата, в която ще се проведе изпитът. В този смисъл е добре мястото, където ще отседнете непосредствено преди деня на теста, да е в близост до залата, тъй като с това ще си спестите стрес сутринта преди изпита.

Как протича изпитът и други съвети

img-41795-530-0Тестът се провежда в огромни зали, така че се очаква да има общо около 200 човека. Не отивайте твърде рано, нито пък в последния момент, защото това допълнително изнервя. Образуват се също доста дълги опашки пред гардеробите, така че можете да оставите якето си в кола/на някого, който ви придружава. При регистрацията тази година се поставяха гривнички. За да Ви е по-удобно, я сложете на ръката, с която не пишете.

Според правилата абсолютно всичко, което взимате с Вас в залата, трябва да е в прозрачни кутийки/пликчета. Не взимайте твърде много храна, по-скоро само нещо малко като ядки/солети/сандвич и нещо за пиене, всичко ненужно само ще ви пречи.

Залите също така не са много добре отоплени, така че е хубаво да си вземете връхна дреха (напр. тениска, жилетка, пуловер, шал), в случай, че Ви стане студено.

Когато всички участници заемат мястото си, следват кратки указания и след това се раздава книжка с всички задачи, които се правят преди почивката. Всеки модул е напечатан на различен цвят хартия и водещият изпита само уводомява кога времето започва и свършва и в този момент трябва да се прелисти към следващия модул. Така всъщност общо взето няма много смисъл от хронометър. Аз си бях взела, но в крайна сметка почти не го използвах – човек прекарва излишно време да го настройва, пък и ако сте се готвили достатъчно, придобивате и чувство кога горе-долу изтича времето. За груба ориентация обаче може да си вземете ръчен часовник, с който да засичате.

За мен лично тапите за уши също не бяха от голяма полза. Разсейващи шумове няма, а и до някаква степен тапите пречат да чувате добре указанията.

Не оставяйте задачи нерешени. Всички са тип Multiple choice, така че винаги има 20% шанс да уцелите правилния отговор.

Изпитът определено е по-тежък от примерните версии, но това в никакъв случай не трябва да Ви плаши. Помнете, че тестът е еднакъв за всички и другите се чувстват точно като вас. 😉 Не мислете, че трябва да всяка цена да го изкарате, а просто, че е страхотна възможност да изпитате себе си и да подобрите успеха си, защото всъщност той е точно това. 🙂

Успех!

Ако имате още въпроси, може да се свържете с мен във Facebook или да ми пишете на kristinaborisova06@gmail.com 

Криси

Вижте още: Как се оценява тестът по медицина в Германия (TMS)?
Впечатления на явили се на TMS (част 1)
Впечатления на явили се на TMS (част 2)